dinsdag, maart 16, 2010

Moderne kunst


Moderne kunst in Bordeaux is als moderne architectuur daar: het lijkt of je het weinig ziet, maar dat komt door de overweldigende hoeveelheid prachtige oude monumenten, huizen en pleinen.
Zie de foto's hieronder, waarnaast er ook heel wat galeries zijn.
Net als moderne architectuur: fantastische kwaliteit!



De leeuw op het Stalingrad plein, aan de andere kant van de Garonne, aan het eind van de Pont de Pierre, de stenen brug (ga met de tram!).



Zie hoe het -uitstekende en eenvoudige- openbaar vervoer zijn gebouwen decoreert.



Place de la Victoire, overwinningsplein. Mooi maar vreemd: een schildpad ziet nooit haar jongen omdat ze de eieren begraaft...



De Miroir d' Eau, de spiegel van water, tussen de Garonne en de Place de la Bourse, beursplein. Ga er eens op een zonnige weekenddag heen! Dat beursplein is trouwens een van de mooiste plekken van Bordeaux, en staat op de Unesco Werelderfgoed lijst!



Deze foto en de volgende drie: CAPC expositie-centrum moderne kunst, en architectuur-museum. Noord van het Quinconces plein, vlak bij de rivier.
Het is gevestigd in een schitterende vroeg 19e eeuwse opslagruimte, die ook als er geen exposities zijn geopend is. Mooi en goed restaurant daar ook!









De prachtige maar helaas niet altijd toegankelijke kapel van het St. André ziekenhuis. Neem de ingang tegenover het oude gerechtsgebouw, op de Place de la République en sla binnen meteen rechts af. Niet links want daar is het mortuarium



De binnenplaats van het Musée des Arts Décoratifs, het museum voor toegepaste kunst.



Binnenplaats van het Musée des Beaux Arts, het schone kunsten-museum, in het achterste deel van het Rohan paleis.
Dit museum, de kathedraal, het Rohan paleis, het museum voor toegepaste kunst, het Centre National Jean-Moulin (verzets-museum) en het Gambetta plein, u vindt ze allemaal vlak bij elkaar.



François Mauriac door Zadkine, in de Jardin Publique, de stadstuin.



Tentoonstelling in het Grand Théâtre.



De binnenplaats van het palais Rohan, nu gemeentehuis van Bordeaux.



In het wetenschap-museum aan het einde van de Chartrons kade (neem de tram!).